Doğalgaz nedir? Doğalgaz Tesisatı Nedir?

Hayatımızı kolaylaştıran bir çok tesisat türü vardır. Bunlar başlıca su tesisatı, ısıtma tesisatı, elektrik tesisatı ve doğalgaz tesisatıdır. Bugün bizde bu tesisatlar arasında bir inceleme yapıp Doğalgaz Tesisatını ele aldık. Hemen bir çay, kahve koyup gelin 🙂 Keyifle okumanız dileğiyle…

Gündelik hayatımızda sık sık duyduğumuz doğalgaz bir fosil yakıttır. Genellikle yer altında kayaların boşluklarına sıkışmış veya petrol yataklarının üzerinde gaz haline rastlanır. Doğalgazın yapısı;  %95 metan, propan atom, karbondioksitten, bütan ve az miktarda etan bulunur. Doğalgaz renksiz, kokusuz hafif bir gazdır. Günümüzde çok fazla kullanılma sebebi ise kimyasal yapısından dolayıdır. Kimyasal yapısı basittir. Bu nedenle yanma işleme kolaylıkla ve tam yanma olarak gerçekleşir. Dolayısıyla duman, kül, is vb. sonuçlar oluşturmaz. Ek olarak yanma verimliliği en yüksek olan yakıtlardan biridir.

Doğalgazın Bazı Özellikleri;

  • Doğalgaz doğal olarak kokusuzdur. Ancak sızıntı vb. durumlarda fark edilebilmesi için kokulandırılmıştır.
  • Yandığı zaman kükürt oksitleri ve karbon tanecikleri meydana gelmez. Bu maddeler havayı kirletirler.
  • Doğalgaz hem doğanın hem çevrenin dolayısıyla da insan sağlığı için bir sigortadır.
  • Gaz olduğu için hem yanıcı hem de yakıcı moleküllerin birleşme ihtimali daha yüksektir. Bu sayede daha verimli yakma olanağı sağlayacaktır.

Doğalgaz Tesisatı Nedir?

Doğalgaz tesisatı, evlerin veya işyerlerinin uzun yıllar boyunca ısınmasını sağlayan ve günümüzde çok fazla tercih edilen ısınma yöntemidir. Aynı zamanda evin havasını ısıttığı gibi evin sıcak su kaynağınızda sağlamaktadır.

Doğalgaz Tesisatı Nasıl yapılııyor?

Doğalgaz tesisatının yapımı ve kurulumu çok önemli bir yer arz etmektedir. Kurulum işlemi işinde uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu tesisat bazı aşamalara ve bölümlere ayrılmıştır.

  • Ana Vana

Doğalgaz tesisatında ana vana doğalgazın binaya girişini sağlamaktadır. Ana vana aracılığıyla binaya giren gaz istenildiği zaman güvenli bir biçimde kesilebilir. Ek olarak bu vana vasıtasıyla binadaki dairelere giden gazlar kontrol edilebilir.

  • Dağıtım Borusu

Dağıtım boruları ana vanadan gaz sayaçlarına kadar uzanan borular verilen isimdir.

  • Kolon Borusu

Bu tesisat içerisinde bazı borular düşey bir biçimde montajlanır. Ek olarak bu borular tesisatın daha sağlam olmasına da yarar. Bu borular kolon borusu denir.

  • Sayaç Bağlantı Hattı

Bu boru hattı, sayaç ve kolonların girişi arasında bulunur. Ayrıca Bu aralıkta bulunan bütün kolon bloklarına sayaç bağlantı hattı denir.

  • Tüketim Hattı

Sayaç bağlantı hattında bulunan borulardan sonra yer alan tüm ana borulara verilen isimdir.

  • Ayrım Hattı

Cihaz bağlantı vanası ile tükettim hattı arasında bulunan borulara ayrım hattı denir.

  • Cihaz Bağlantı Hattı

Bu hat cihaz ve cihaz bağlantı vanası arasında yer alan hata verilen isimdir.

Like this article?

Facebook'a paylaş
Twitter'a paylaş
Linkdin'a paylaş
Pinterest'a paylaş

Yorum yaz...

Formu Doldurun Sizi Arayalım


CANLI DESTEK
Canlı Destek
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?