Elektrik Tesisatı Nedir?

Elektrik modern dünyamızın değişilmez bir parçası. Bu nedenle artık ister istemez hayatımızın her yerinde olmak zorunda. Elektriği evlerimize sağlıklı bir şekilde aktarmak, kullanmak ve kullanırken bir arıza ile karşılaşmamak için iyi bir elektrik tesisatını ihtiyacımız var. Eğer herhangi bir arıza ile karşılaşırsak bu çok büyük kayıplara neden olabilir. Hem mal hem can kaybı… Çünkü bir binada veya dairede oluşabilecek bir kaçak büyük bir yangına sebep olabilir ek olarak elektriğe çarpılma olasılığına göz önünde bulundurursak can kaybı da artacaktır. Bu nedenle elektrik tesisatı oldukça önem arz etmektedir.

Elektrik Nedir?

Elektrik: Bir akımın elektronlar sayesinde serbest bir ortam içerisinde çekim gücü ile belli bir noktaya doğru hareket etmesi ile oluşan enerjidir. Akım (elektrik akımı) ile voltaj oluşarak elektrikli aygıtların çalışması bu şekilde sağlanmaktadır. Cisimler atom ve moleküllerden oluşan birimlerdir.

Elektrik Tesisatı Nedir?

Modern dünyamızda hayatımızı kolaylaştıran bir çok teknolojik ve elektronik cihaz var. Her geçen gün teknolojinin gelişmesi ile bu cihazlar, sistemler gelişmektedir. Gelişen ve değişsen dünyada teknolojik cihazlar iş yerlerimizde ve evlerimizde hayatlarımızı çok kolaylaştırıyor. Hatta bazen çok konforlu ve zevkli hale getirmektedir. Elektrik tesisatı ise hayatımızı kolaylaştıran elektriği evimize güvenli bir şekilde taşıyan tesisattır. Sanırım bu tesisat olmasaydı çok büyük kayıplar yaşardık. 🙂

Elektrik Tesisatı Nasıl Döşenmelidir? Nasıl Döşenir?

Öncelikle bilinmesi gereken önemli bir bilgi, tesisat döşenmesini ikiye ayırabiliriz. Sıva altı tesisat ve Sıva üstü tesisat… Sıva altı tesisat; tesisatın yapıldığı mekana önce boruları döşeme işlemidir. Sıva üstü tesisatsa; kaba inşaat sonrası iletim tesisatının monte edilmesidir.

1-Boruların Yerleştirilmesi

Binalar yapılırken tesisat projeleri de oluşturulur. Bu projelerde boruların kesitlerinden, nereye yerleşeceklerine kadar detaylı bilgi bulunur. İşinde uzman personel tarafından bu projeye sadık kalınarak iletken tellerin geçeceği yolu belirler ve boruları döşer.

2-Kasalar ve Buatların Yerleştirilmesi

Baut, elektrikli devrelerde akımı kollara ayırmak için kullanılan kutuya verilen isimdir. Bu işlem sıva öncesi yapılması gereken bir işlemdir. Bu kutular açılan duvarlara çimento yardımıyla tutturulur. Ek olarak anahtarların ve prizlerin yerden yükseklik mesafesinin bir standarttı bulunuyor. Standartta göre  tabandan 150 cm, prizler ise 40-50 cm mesafeye göre monte edilmelidir.

3-Kabloların Yerleştirilmesi

Bu işlem sıva kuruduktan sonra iletken kabloların borular içerisinden titizlikle geçirilmesidir. Bu aşamada iletken tellerin çapı, uzunluğu, kesintisiz bir biçimde geçebilmesi ve boruların içinin boş olması oldukça önem arz eder.

4-Buat Bağlantıları

Klemens adı verilen parçalar kullanılarak iletken teller baut içerisinde bağlanır. Bu işlem gerçekleştirilirken bağlantılar karmaşık olmamalıdır.

5- Anahtar ve prizin montajı

Bu tesisatın son aşama ve işlemdir. Elektrik tesisatında dışardan kolaylıkla görebildiğimiz yani priz, anahtar ve duylar monte edilir.

Eğer elektrik tesisatı yaptırmayı düşünüyorsanız işinde uzman ekibimizle irtibata geçebilirsiniz!

Bizi Arayın

Her türlü soru, arıza tespiti ve onarım için bizi arayabilirsiniz.

Like this article?

Facebook'a paylaş
Twitter'a paylaş
Linkdin'a paylaş
Pinterest'a paylaş

Yorum yaz...

Formu Doldurun Sizi Arayalım


CANLI DESTEK
Canlı Destek
Scan the code
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?